Hvad er achillessenebetændelse

Betændelse i achillessenen er en irritationstilstand i og omkring hælsenen og dens fæste på bagsiden af hælbenet. Der er tale om en steril betændelse, uden bakterier, altså en inflammation.

De 3 store lægmuskler på læggen danner tilsammen achillessenen, som hæfter på hælknoglen. Musklerne bøjer knæet og strækker foden, og bruges derfor meget både til afsættet ved gang, og især til landinger ved hop og løb. Achillessenen er den stærkeste sene i kroppen. Achillessenen bliver som andre sener i kroppen stivere med alderen, hvilket øger risikoen for skader.

Årsager

Selvom achillessenen er stærk, oplever mange skader i den. Dette skyldes oftest en øgning af belastningen, hvor man pludseligt øger gangdistancen, løbedistancen eller antal hop. Løb, gang eller hop på uvant hårdt underlag, samt hårde sko og en unormal fodstilling (tendens til platfod eller hulfod) øger også risikoen for at få en achillessenebetændelse.

Symptomer

Når achillessenen bliver overbelastet bliver den øm og ofte hævet grundet inflammation/betændelse. Det er vigtigt, at man respekterer symptomerne fra achillessenen. Hvis man ignorerer smerterne og fortsætter belastningen, svækkes senen yderligere, hvilket i værste fald kan resultere i at senen sprænger. I dette tilfælde, vil det ofte være nødvendigt med en operation.

Det kan du selv gøre

Aflastning

Du bør undgå hop, spring, afsæt, løb og lignende aktiviteter, som belaster din achillessene. Det er dog vigtigt stadig at være fysisk aktiv, , hvilket udover at fremme behandling af achillessenen, hjælper til at forebygge og mindske andre muskel/ledsmerter. De fleste vil som regel kunne cykle, svømme og gå kortere ture. Du bør gå i bløde stødabsorberende sko, gerne med et lille hælløft, for at aflaste achillessenen under hverdagens aktiviteter.

Bevæge- og stabilitetsøvelser

Når du har achillessenebetændelse skal du fortsat bevæge anklen og optræne dens stabilitet. Det er almindeligt med nogen ømhed eller smerter i achillessenen under og efter øvelserne, men smerterne må ikke være for udtalte, og de skal hurtigt vende tilbage til udgangspunktet efter træningen. De må ikke tiltage fra dag til dag. Øvelsen “Hæl løft med bøjet knæ”, som du kan se under eksemplerne er en god stabilitetsøvelse.

Udstræk

Udstrækning af lægmuskulaturen og achillessene hører med til behandlingen af achillessene betændelse. Udstrækningerne kan f.eks. udføres stående på trappe med hælene udenfor trinnet eller som i eksemplet nedenfor op ad en væg. Et stræk skal udføres langsomt, og holdes i ca. 30 sek.

Styrkeøvelser

Styrketræning er en vigtig del af træningen. Herved oparbejdes achillesenens evne til at modstå de belastninger den udsættes for i forbindelse med daglige aktiviteter, arbejde eller sport, uden at skades påny. Det tager ofte 3-6 måneder at styrke senen.

Start træningen i dag

Hvis du har achillessenebetændelse skal du ikke vente med at komme i gang med genoptræningen. Prøv Injurymaps genoptræningsprogram, der giver dig et komplet behandlingsforløb, du kan starte allerede i dag.

 • Eksempler på gode øvelser mod Achillessenebetændelse:
 • Hæl løft med bøjet knæ
  5 rep.
  Liggende ankelbøjninger
  15 rep. x 3 set
  Achillessene stræk
  30 sec. x 3 set

Appen tilpasser øvelserne til dit niveau med baggrund i, hvordan du klarede sidste træning. Dette giver dig mulighed for konstant at forbedre dig og undgå at forværre din skade.


Kom i gang med dit træningsprogram nu

App Store Google Play

Dit genoptræningsprogram i Injurymap er opdelt i 3 faser.

Fase 1

Øvelserne i fase 1 tager særlige hensyn til din achillesseneskade. Din achillesseneskade...
Læs mere

Fase 2

Øvelserne i fase 2 foregår med gradvis stigende belastning, hvor du også gradvis belaster...
Læs mere

Fase 3

Øvelserne i fase 3 vil hjælpe dig tilbage til normal funktion ved mere funktionel træning af...
Læs mere


Info om genoptræning og smerter


Derfor får du ondt

Smerter i bevægeapparatet (muskler, sener, led) kan skyldes mange ting, men de hyppigste...
Læs mere

Hvordan opbygger vi træningsprogrammerne?

Vi tager hensyn til det skadede væv, og prøver at stimulere helingen bedst muligt. Træningen...
Læs mere

Sådan skal du træne, når du har smerter

Træning er det behandlingstiltag, som har vist sig at have bedst effekt på lang sigt. Træning...
Læs mere

Derfor skal du træne smerterne væk

Vores krop er bygget til bevægelse, og hvis man undlader dette, svækkes den, hvilket øger...
Læs mere