Hvad er lumbago-iskias

Lumbago betyder smerter i ryggen. Iskias betyder smerteudstråling til ben. Lumbago-iskias er således karakteriseret ved at man har smerter i ryggen og smerteudstråling til benene.

Har du ondt i ryggen men ikke i benene så er det måske mere relevant for dig at læse om den mest typiske ryglidelse: uspecifikke lænderygsmerter (Lumbago)

Årsager

Smerteudstråling til ben kan forårsages af mange ting. Det kan fx være en irritation af iskiasnerven fra ryggen på grund af diskusudbulinger eller prolapser. Hyppigst skyldes det dog smerteudstråling fra muskler, sener, ledbånd/ledkapsler eller led i lænderyg, korsryg og/eller balde

Hvad kan man selv gøre

Forbliv aktiv

Det er vigtigt at du holder ryggen i gang, så den ikke bliver stiv. Det er vigtigt ikke at opfatte smerter som ensbetydende med skade, og det er vigtigt ikke at overbeskytte ryggen, men i stedet veksle mellem at gå, stå, sidde og ligge.

Genoptræning

Hold dig aktiv

Mange får at vide, at de ikke må løfte, og at de skal sidde i bestemte stillinger, men det fastlåser dem i en nedsat funktion. Det samme gælder for at ligge stille i sengen eller på sofaen. Det er vigtigt ikke at opfatte smerter som ensbetydende med skade, og det er vigtigt ikke at overbeskytte ryggen, men i stedet veksle mellem at gå, stå, sidde og ligge.

Genoptræning

Den optimale behandling er at genoptræne ryggen til den funktion, som du skal være i når du arbejder eller laver fritidsaktiviteter. Det gøres bedst ved stabiliserende træning, styrke- og funktionstræning og forbedring af iltoptagelsen f.eks. ved aerob træning. Har du fået en akut smerte, eller en forværring af kroniske smerter, skal du forsøge at finde ud af årsagen hertil, og reducere den belastning der eventuelt har forårsaget smerterne i den første tid. I takt med at du træner dig op, og smerterne aftager, må man gradvis øge hverdagens belastninger, for at vende tilbage til vanlig aktivitetsniveau. Det tager ofte tre til seks måneder, afhængig af udgangspunkt og funktionsbehov, at opnå den ønskede træningseffekt. Det kan derfor være godt med hjælp til at holde motivation.

Mange tror det ikke må gøre ondt når de træner, men øvelserne må gerne gøre ondt, så længe smerterne ikke er meget voldsomme, og så længe de aftager hurtigt efter træningen. Ligesom udspændingsøvelser faktisk skal stramme der, hvor patienten har mest ondt!

Generelt er motion, øvelser og træning bedst dokumenterede behandling. Hold dig i god form. Sørg især for at have stærke mave- og rygmuskler, så mindsker du sandsynligheden for, at det sker igen.

Start træningen i dag

Hold din ryg i gang og start med din genoptræning allerede i dag. Du kan prøve vores genoptræningsprogram til uspecifikke lænderygsmerter. Det giver dig et komplet behandlingsforløb, som gradvist tager dig igennem de forskellige faser i genoptræningen, og sikrer at du ikke forværrer din skade.

 • Eksempler på gode øvelser mod Lumbago-Iskias:
 • Knæliggende krum og svaj
  10 rep. x 1 set
  McKenzie bøjet arm
  5 rep.
  Rygliggende løft af ben
  5 rep. x 1 set

Appen tilpasser øvelserne til dit niveau med baggrund i, hvordan du klarede sidste træning. Dette giver dig mulighed for konstant at forbedre dig og undgå at forværre din skade.


Kom i gang med dit træningsprogram nu

App Store Google Play

Dit genoptræningsprogram i Injurymap er opdelt i 3 faser.

Fase 1

Øvelserne i fase 1 tager særlige hensyn til din rygskade. Din rygskade skal ikke provokeres...
Læs mere

Fase 2

Øvelserne i fase 2 hjælper dig med at styrke din balance og stabilitet omkring de bevægelige...
Læs mere

Fase 3

Øvelserne i fase 3 vil hjælpe dig tilbage til normal funktion ved at træne din rygs styrke og...
Læs mere


Info om genoptræning og smerter


Derfor får du ondt

Smerter i bevægeapparatet (muskler, sener, led) kan skyldes mange ting, men de hyppigste...
Læs mere

Hvordan opbygger vi træningsprogrammerne?

Vi tager hensyn til det skadede væv, og prøver at stimulere helingen bedst muligt. Træningen...
Læs mere

Sådan skal du træne, når du har smerter

Træning er det behandlingstiltag, som har vist sig at have bedst effekt på lang sigt. Træning...
Læs mere

Derfor skal du træne smerterne væk

Vores krop er bygget til bevægelse, og hvis man undlader dette, svækkes den, hvilket øger...
Læs mere