Har du ondt i skulderen? Den hyppigste skulderskade er rotatorcuff syndrom. Her finder du information om årsagerne til man får rotatorcuff syndrom, hvilke symptomer man kan opleve, og hvad du kan gøre for at komme af med rotatorcuff syndromet.

Hvad betyder det at have et rotatorcuff syndrom

Den hyppigste årsag til skuldersmerter er rotatorcuff syndromet, hvilket skyldes en indklemning af rotatorcuff-senerne. Skulderen er det led på kroppen med størst bevægelighed. Den er sammensat af 4 led, hvoraf de største er forbindelsen mellem overarmsknoglen og skulderbladet, og forbindelsen mellem skulderbladet og brystvæggen.

Forbindelsen mellem overarmsknoglen og skulderbladet, er et led med en lille ledskål og et stort ledhoved. Det giver mulighed for store bevægeudslag, men risiko for en dårlig stabilisering af skulderen. Der er flere strukturer der stabiliserer leddet: ledkapsel og ledbånd, ledlæbe og rotatorcuffen.

Derudover er skulderbladets korrekte stilling og bevægelser en forudsætning for en normal skulderfunktion. Rotatorcuffen betyder ‘skulder manchet’ og består af fire mindre muskler, der sidder som en manchet rundt om hele overarmens ledhoved. Rotatorcuffens vigtigste funktion er at stabilisere skulderleddet under dets bevægelse.

De 4 muskler i rotatorcuffen udspringer fra skulderbladet, glider under et knogle loft og hæfter på overarmsknoglen. Forskellige forhold kan gøre, at rotatorcuffen afklemmes under loftet, hvorved man får et “indeklemningssyndrom”.

Årsager til rotatorcuff syndromet

Rotatorcuffen bliver ofte beskadiget ved voldsomme bevægelser, gentagne bevægelser, eller uvante bevægelser med armene over skulderhøjde (eks ved fald, og kraftfulde eller gentagne løft). Med stigende alder svækkes senerne, og risikoen for skader stiger.

Sympomerne ved rotatorcuff syndromet

Ved overbelastning bliver senen øm og hævet, hvilket er et tegn på inflammation. Der kan også komme en regelret skade på senen, med substanstab. Senen bliver derved lettere klemt under knogleloftet, og yderligere overbelastet og man kan komme ind i en ond cirkel.

Det kan du selv gøre for at behandle din rotorcuff skade

Aflastning

Skulderen skal først og fremmest aflastes, så man undgår alle smertefulde belastninger, særligt i forbindelse med skulderens yderstillinger.

Træning

Du kan starte med at lave kontrollerede øvelser, med små bevæge udsving. Det vil typisk være i form af bevægeøvelser med en lav belastning, der har til formål at stimulere skulderen og genvinde naturlig bevægelighed. Du vil efterhånden som genoptræningen skrider frem skulle fokusere mere på balancen omkring skulderen samt styrke og stabilitet af de muskler der styrer skulderbladet, og af de små rotatorcuff sener. Styrketræningen sigter mod at gøre dig klar til hverdagens belastninger så din skulder kan klare at arbejde i alle planer med tung belastning. Du vil derfor have godt af at udføre øvelser med en relativt høj belastning.

Start træningen i dag

Hold skulderen i gang og start med din genoptræning allerede i dag. Du kan bruge Injurymaps genoptræningsprogram til rotatorcuff syndromet. Det giver dig et komplet behandlingsforløb, som gradvist tager dig igennem de forskellige faser i genoptræningen, og sikrer at du ikke forværrer skaden.

 • Eksempler på gode øvelser mod Rotatorcuff / Indeklemningssyndrom:
 • Skulder træk
  5 rep.
  Infraspinatus øvelse stående
  10 rep. x 3 set
  Udspænding af lattissimus dorsi
  30 sec. x 3 set

Appen tilpasser øvelserne til dit niveau med baggrund i, hvordan du klarede sidste træning. Dette giver dig mulighed for konstant at forbedre dig og undgå at forværre din skade.


Kom i gang med dit træningsprogram nu

App Store Google Play

Dit genoptræningsprogram i Injurymap er opdelt i 3 faser.

Fase 1

Øvelserne i fase 1 tager særlige hensyn til din skulderskade, med øvelser der sigter mod at...
Læs mere

Fase 2

Øvelserne i fase 2 hjælper dig med at styrke balance og stabilitet omkring din...
Læs mere

Fase 3

Øvelserne i fase 3 vil hjælpe dig tilbage til normal funktion ved at træne din skulders...
Læs mere


Info om genoptræning og smerter


Derfor får du ondt

Smerter i bevægeapparatet (muskler, sener, led) kan skyldes mange ting, men de hyppigste...
Læs mere

Sådan skal du træne, når du har smerter

Træning er det behandlingstiltag, som har vist sig at have bedst effekt på lang sigt. Træning...
Læs mere

Derfor skal du træne smerterne væk

Vores krop er bygget til bevægelse, og hvis man undlader dette, svækkes den, hvilket øger...
Læs mere