Får du ondt i knæet når du løber, springer eller hopper, så har du måske et springerknæ. Her finder du information om årsagerne til man får springerknæ, symptomerne og hvad du kan gøre for at behandle dit springerknæ.

Hvad er springerknæ

Springerknæ er en hyppig skade, som oftest rammer idrætsudøvere, der laver aktiviteter med mange hop, spring eller spark. Over knæskallen løber en kraftig sene, som kommer fra lårmusklen (den såkaldte fire-hoved-knæstrækker, quadriceps) og hæfter under knæskallen på skinnebenet. Det er denne sene (knæskalssenen, ligamentum patellae), som er irriteret og beskadiget, når man har springerknæ.

Årsager til springerknæ

Lårmusklen og knæskalssenen strækker knæet, og bruges derfor meget både til afsættet og landinger ved hop og løb. Årsagen til smerterne er en overbelastning. Overbelastningen kommer blandt andet på grund af gentagne bevægelser, der belaster senen samt ved en øgning af aktivitetsniveau, som overstiger senevævets tolerance.

Med alderen bliver knæskalssenen mere stiv, hvilket øger risikoen for skader. Når knæskalssenen overbelastes, bliver den inflammeret, hvilket betyder at der kommer en steril betændelse som medfører hævelse og ømhed af senen.

Symptomer

Symptomerne ved springerknæ er typisk smerter ved knæskallens nederste spids, der opstår ved starten af og efter en aktivitet, men som mindskes når området opvarmes. Nogen vil opleve smerter ved dagligdags aktiviteter, som det at på trapper. Det er vigtigt at man respekterer symptomerne fra knæskalssenen. Ignoreres de, og fortsættes belastningen, kan skaden forværres.

Det kan du selv gøre for at behandle dit springerknæ

Aflastning

Springerknæ er en overbelastningsskade. Det første du kan gøre for at behandle springerknæ, er derfor at undgå de aktiviteter, der udløser smerten. Det vil typisk være spring, spark og løb. Ved at aflaste knæet giver du mulighed for at skaden kan ophele.

Genoptræning

Samtidig med aflastning, er det vigtigt at du genoptræner. Hvis du har springerknæ og gerne vil kunne vende tilbage til de aktiviteter der udløste springerknæ, er der ingen vej uden om genoptræning.

I genoptræningen af springerknæ lægges der særlig vægt på tung langsom styrketræning og udspænding af lårmuskulaturen. Det er dog vigtigt, at man ikke øger belastningen omkring knæskalssenen for hurtigt. Herudover trænes knæets bevægelighed og stabilitet for at give knæskalsenen optimale arbejdsbetingelser, og forebygge skader. Du kan se nogle af de mest anvendte øvelser i eksemplerne nedenfor.

Start din træning i dag

Det er vigtigt at du aflaster dit knæ med det samme, og begynder blid genoptræning. Vi anbefaler at prøve Injurymaps genoptræningsprogram til springerknæ, der giver dig et komplet behandlingsforløb, du kan starte allerede i dag.

 • Eksempler på gode øvelser mod Springerknæ:
 • Flyveøvelse
  15 rep.
  Squat
  10 rep. x 3 set
  Stræk af hoftens inderside
  30 sec. x 3 set

Appen tilpasser øvelserne til dit niveau med baggrund i, hvordan du klarede sidste træning. Dette giver dig mulighed for konstant at forbedre dig og undgå at forværre din skade.


Kom i gang med dit træningsprogram nu

App Store Google Play

Dit genoptræningsprogram i Injurymap er opdelt i 3 faser.

Fase 1

Øvelserne i fase 1 tager særlige hensyn til dit knæ. Dine smerter skal ikke provokeres eller...
Læs mere

Fase 2

Øvelserne i fase 2 hjælper dig med at styrke din balance og stabilitet omkring dit...
Læs mere

Fase 3

Øvelserne i fase 3 vil hjælpe dig tilbage til normal funktion ved at træne dit knæs styrke og...
Læs mere


Info om genoptræning og smerter


Derfor får du ondt

Smerter i bevægeapparatet (muskler, sener, led) kan skyldes mange ting, men de hyppigste...
Læs mere

Hvordan opbygger vi træningsprogrammerne?

Vi tager hensyn til det skadede væv, og prøver at stimulere helingen bedst muligt. Træningen...
Læs mere

Sådan skal du træne, når du har smerter

Træning er det behandlingstiltag, som har vist sig at have bedst effekt på lang sigt. Træning...
Læs mere

Derfor skal du træne smerterne væk

Vores krop er bygget til bevægelse, og hvis man undlader dette, svækkes den, hvilket øger...
Læs mere