Har du ondt i hælen eller svangsenen, så har du måske svangsenebetændelse (Hælspore). På denne side finder du information om årsagerne til betændelsen, symptomerne og hvad du kan gøre for at behandle svangsenebetændelsen.

Hvad er svangsenebetændelse / hælspore

Svangsenebetændelse (ofte fejlagtigt kaldt “Hælspore”) er den hyppigste årsag til smerter under hælen. Svangsenen er et stort senespejl under foden, som udspringer i hælen og løber hele vejen ud til alle tæer. Den fungerer som en fjeder når man lander på foden, og er derfor en vigtig stødabsorber. Da svangsenen fæstner ude på tæerne, bruges den også meget i afsættet, da bagoverbøjning af tæerne medfører at svangsenen strammer op og løfter hele fodbuen op på plads. Herved bliver foden stiv, så afsættet foregår over en stabil fod.

Årsager til svangsenebetændelse

Svangsenebetændelse opstår ofte ved uvant mange afsæt og/eller landinger (ved løb og hop) lange gåture eller ved mange timers stående arbejde. Tung kropsvægt og hårdt underlag vil øge risikoen for at få svangsenebetændelse. Har man platfod eller hulfod øger dette også risikoen for svangsenebetændelse.

Symptomer

Det mest karakteristiske symptom er smerter under hælen ved belastning. Smerten vil ofte kunne mærkes når du træder ned på foden. Typisk er smerterne værst når du står op om morgenen. Når foden efterhånden bliver opvarmet, vil smerten aftage lidt. Hvis smerterne også er til stede i hvile, er det typisk, at generne er værst om aftenen efter en dags belastning.

Det kan du selv gøre for at behandle svangsenebetændelse

De to vigtigste tiltag er aflastning og genoptræning.

Aflastning:

For at aflaste foden bør du undgå hop, spring, afsæt, løb og lignende aktiviteter, som provokerer din svangsene. Du kan også prøve at ændre fodtøj, for at se om det mindsker belastningen.

Træning:

Stimulerende træning af det skadede væv er en effektiv måde at behandle svangsenebetændelse. Man fokuserer særligt på styrketræning, som har vist sig at have god effekt. De fleste vil også få glæde af at lave udstræk af achillessenen og lægmusklen, samt stabiletets- og bevægeøvelser, for at sikre stabiliteten og bevægeligheden omkring foden.

Start træningen i dag

Hvis du har Svangsenebetændelse / hælspore skal du ikke vente med at komme i gang med genoptræningen. Prøv Injurymaps genoptræningsprogram til svangsenebetændelse / hælspore, der giver dig et komplet behandlingsforløb, du kan starte allerede i dag.

 • Eksempler på gode øvelser mod Svangsenebetændelse / Hælspore / Fasciitis plantaris:
 • Baldemuskeltræning for bækkenbalance
  10 rep. x 3 set
  Hælløft på tyk bog med klud
  10 rep. x 3 set
  Hæl løft på flat gulv
  10 rep. x 3 set

Appen tilpasser øvelserne til dit niveau med baggrund i, hvordan du klarede sidste træning. Dette giver dig mulighed for konstant at forbedre dig og undgå at forværre din skade.


Kom i gang med dit træningsprogram nu

App Store Google Play

Dit genoptræningsprogram i Injurymap er opdelt i 3 faser.

Fase 1

Øvelserne i fase 1 tager særlige hensyn til din svangseneskade. Din svangseneskade svækker...
Læs mere

Fase 2

Øvelserne i fase 2 foregår med gradvis stigende belastning, hvor du også gradvis belaster...
Læs mere

Fase 3

Øvelserne i fase 3 vil hjælpe dig tilbage til normal funktion ved mere funktionel træning af...
Læs mere


Info om genoptræning og smerter


Derfor skal du træne smerterne væk

Vores krop er bygget til bevægelse, og hvis man undlader dette, svækkes den, hvilket øger...
Læs mere

Sådan skal du træne, når du har smerter

Træning er det behandlingstiltag, som har vist sig at have bedst effekt på lang sigt. Træning...
Læs mere

Hvordan opbygger vi træningsprogrammerne?

Vi tager hensyn til det skadede væv, og prøver at stimulere helingen bedst muligt. Træningen...
Læs mere

Derfor får du ondt

Smerter i bevægeapparatet (muskler, sener, led) kan skyldes mange ting, men de hyppigste...
Læs mere