Uspecifikke lænderygsmerter også kaldet lumbago er en folkesygdom og derfor en af de hyppigste årsager til at søge læge. Man anslår at op til 80% af befolkningen vil få lænderygsmerter på et tidspunkt i løbet af livet. På denne side finder du information omkring årsagerne til uspecifikke lænderygsmerter, symptomer, og hvad du selv kan gøre for at komme af med smerterne.

Hvad er uspecifikke lænderygsmerter

Uspecifikke lænderygsmerter er et begreb der dækker over flere tilstande, nemlig hyppigt: diskus degeneration (slid på en diskus), facetledsdysfunktion (forstuvning af nogle små led i ryggen), sacroiliaca dysfunktion (forstuvning af bækkenleddet), myose, forstuvning af ledbånd i ryggen, og slidgigt.

Er smerten opstået pludseligt, er der tale om akut lumbago, eller hekseskud / lændehold. Har smerten varet i flere måneder, er der tale om kronisk lumbago.

Kun i 20% af tilfældene er man i stand til med sikkerhed at stille en diagnose, hvilket skyldes at der er dårlig overensstemmelse mellem fund ved røntgen, MR-skanning, og folks symptomer. Mange af fundene ved røntgen og MR-skanning ses nemlig også hos personer, som ikke har rygsmerter. Behandlingen af lumbago består først og fremmest af træning.

Symptomer

Man vil typisk oplever smerter, ubehag, ømhed, muskelspændinger eller stivhed lokaliseret i ryggen. ). Smerterne kan opstå som engangsepisode, være tilbagevendende med smertefri perioder, kroniske med periodevis forværring eller kroniske og gradvist forværring.

Årsager

80% af alle rygsmerter kan ikke specifikt diagnosticeres, dvs. man kender ikke årsagen til smerterne. Årsagen er ofte et komplekst samspil af mange faktorer, herunder både fysiske, psykiske og sociale faktorer. Smerterne kan i nogle tilfælde opstå efter fysisk belastning, men opstår oftere uden.

Behandling

Hold dig aktiv

Mange får at vide, at de ikke må løfte, og at de skal sidde i bestemte stillinger, men det fastlåser dem i en nedsat funktion. Det samme gælder for at ligge stille i sengen eller på sofaen. Det er vigtigt ikke at opfatte smerter som ensbetydende med skade, og det er vigtigt ikke at overbeskytte ryggen, men i stedet veksle mellem at gå, stå, sidde og ligge.

Genoptræning

Den optimale behandling er at genoptræne ryggen til den funktion, som du skal være i når du arbejder eller laver fritidsaktiviteter. Det gøres bedst ved stabiliserende træning, styrke- og funktionstræning og forbedring af iltoptagelsen f.eks. ved aerob træning. Har du fået et akut lændehold, eller en forværring af kroniske smerter, skal du forsøge at finde ud af årsagen hertil, og reducere den belastning der eventuelt har forårsaget smerterne i den første tid.

I takt med at du træner dig op, og smerterne aftager, må man gradvis øge hverdagens belastninger, for at vende tilbage til vanlig aktivitetsniveau. Det tager ofte tre til seks måneder, afhængig af udgangspunkt og funktionsbehov, at opnå den ønskede træningseffekt. Det kan derfor være godt med hjælp til at holde motivation.

Mange tror det ikke må gøre ondt når de træner, men øvelserne må gerne gøre ondt, så længe smerterne ikke er meget voldsomme, og så længe de aftager hurtigt efter træningen. Ligesom udspændingsøvelser faktisk skal stramme der, hvor patienten har mest ondt!

Generelt er motion, øvelser og træning bedst dokumenterede behandling. Hold dig i god form. Sørg især for at have stærke mave- og rygmuskler, så mindsker du sandsynligheden for, at det sker igen.

Start træningen i dag

Hold din ryg i gang og start med din genoptræning allerede i dag. Du kan prøve vores genoptræningsprogram til uspecifikke lænderygsmerter. Det giver dig et komplet behandlingsforløb, som gradvist tager dig igennem de forskellige faser i genoptræningen, og informerer dig om faresignaler, så du ikke forværrer din skade.

 • Eksempler på gode øvelser mod Uspecifikke lænderygsmerter :
 • Knæliggende krum og svaj
  10 rep. x 1 set
  McKenzie bøjet arm
  5 rep.
  Rygliggende løft af ben
  5 rep. x 1 set

Appen tilpasser øvelserne til dit niveau med baggrund i, hvordan du klarede sidste træning. Dette giver dig mulighed for konstant at forbedre dig og undgå at forværre din skade.


Kom i gang med dit træningsprogram nu

App Store Google Play

Dit genoptræningsprogram i Injurymap er opdelt i 3 faser.

Fase 1

Øvelserne i fase 1 tager særlige hensyn til din rygskade. Din rygskade skal ikke provokeres...
Læs mere

Fase 2

Øvelserne i fase 2 hjælper dig med at styrke din balance og stabilitet omkring de bevægelige...
Læs mere

Fase 3

Øvelserne i fase 3 vil hjælpe dig tilbage til normal funktion ved at træne din rygs styrke og...
Læs mere


Info om genoptræning og smerter


Derfor får du ondt

Smerter i bevægeapparatet (muskler, sener, led) kan skyldes mange ting, men de hyppigste...
Læs mere

Sådan skal du træne, når du har smerter

Træning er det behandlingstiltag, som har vist sig at have bedst effekt på lang sigt. Træning...
Læs mere

Derfor skal du træne smerterne væk

Vores krop er bygget til bevægelse, og hvis man undlader dette, svækkes den, hvilket øger...
Læs mere

Hvordan opbygger vi træningsprogrammerne?

Vi tager hensyn til det skadede væv, og prøver at stimulere helingen bedst muligt. Træningen...
Læs mere